V meste dnes otvorili výdajňu Potravinovej banky Slovenska.

15.06.2011 Prešov

Prešov 15. júna (TASR) – Desiatky ľudí od rána čakali pred výdajňou potravinovej pomoci, ktorú dnes v spolupráci s mestom Prešov otvorilo občianske združenie (OZ) Potravinová banka Slovenska (PBS) v budove bývalej ubytovne na Kúpeľnej ulici.
"Prešov sa takto zaradil medzi samosprávy, ktoré sa aktívne zapájajú do európskeho programu pomoci ľuďom v núdzi. V tomto neľahkom ekonomickom období sa mnohí ľudia ocitli v ťažkej životnej situácii, a preto je potrebné poskytnúť im podporu," konštatoval prešovský primátor Pavel Hagyari.
Táto potravinová pomoc, financovaná z Európskeho poľnohospodárskeho a záručného fondu, spočíva v distribúcii základných potravín zdarma - pšeničnej múky a bezvaječných cestovín.
"Veľmi sme privítali záujem vedenia radnice vytvoriť takúto výdajňu. Šetrí to čas, prostriedky a, čo je dôležité, dostávame sa bližšie k ľuďom, ktorí takúto pomoc v tomto regióne potrebujú," povedal štatutár OZ PBS Marko Urdzik.
Občania, ktorým je táto potravinová pomoc určená, sú povinní pri preberaní potravín preukázať sa platným občianskym preukazom a potvrdením z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o hmotnej núdzi, rozhodnutím súdu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti alebo rozhodnutím Sociálnej poisťovne o výške aktuálneho dôchodku.
Na potraviny dnes čakal spolu so svojou manželkou aj 40-ročný Rudolf Balog z Prešova, ktorí je nevidiaci a poberá invalidný dôchodok.
"Pomôže to ku dôchodku, lebo my berieme malé dôchodky. Ale nie je to dobre vyriešené, prácu nech dajú ľuďom, a nie potravinové balíčky, za to si človek nájom nezaplatí. Či je to biely, či je to Róm, každý by mal mať prácu a čestne zarobené peniažky," povedal pre TASR Balog.
Vedúci odboru sociálnych služieb Mestského úradu v Prešove Marián Bača uviedol, že výdaj potravín sa bude realizovať každú stredu od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 15.00 h. Obsluhu skladu budú zabezpečovať sociálni pracovníci mestského úradu. V prípade potreby zvážia rozšírenie výdaja potravín aj na iný deň.
Hagyari dodal, že mesto by v ďalšej fáze chcelo ponúknuť podobnú pomoc aj ľuďom, ktorí formálne nespĺňajú tieto podmienky. Vysvetlil, že do tohto zámeru by chceli zapojiť miestne firmy a potravinové reťazce i humanitárne organizácie, ktoré pôsobia v tomto regióne.
"Predpokladám, že v priebehu troch mesiacov túto pomoc rozšírime na ďalšie skupiny, ktoré sú priamo ohrozené chudobou, možno nie sú pod stanovenou hranicou, ale vieme, že žijú v zlých podmienkach," uviedol primátor.
Potravinová banka Slovenka je občianske združenie, ktorého cieľom je zhromažďovať potraviny zadarmo, skladovať a prideľovať ich humanitárnym alebo charitatívnym organizáciám, ktoré poskytujú potravinovú pomoc ľuďom v núdzi.
 

Vyberte región

mark